۲۷ فوریه (نهم اسفند) به نام روز جهانی سازمان های مردم نهاد (NGO) نامگذاری شده است؛ یک روز بین المللی برای تمامی سمن ها در نقاط مختلف دنیا برای به اشتراک گذاشتن تأثیرات مثبت فعالیت این سازمان ها بر جامعه.
سازمان مردم نهاد (NGO) یا به اختصار سمن، به سازمان های غیرانتفاعی گفته می شود که بودجه آنها اغلب از طریق کمک های مردمی، سازمان های دولتی یا ترکیبی از هر دو تأمین شود. دامنه فعالیت این سازمان ها بسیار گسترده است؛ برخی سمن ها به عنوان نهادهای خیریه فعالیت می کنند و دسته دیگر، اهداف اجتماعی، مذهبی یا سیاسی را دنبال می کنند.
شکل گیری
مبحث سازمان های مردم نهاد نخستین بار در سال ۱۹۴۵ و با شکل گیری سازمان ملل متحد مطرح شد. ملل متحد (UN) که خود یک سازمان بین دولتی است، این امکان را برای برخی از سازمان های تخصصی بین المللی غیردولتی فراهم کرد تا در مقام ناظر، در برخی جلسات این سازمان شرکت کنند.
بر مبنای تعریف سازمان ملل، هر نوع سازمان خصوصی که مستقل از دولت فعالیت می کند، می تواند یک سازمان مردم نهاد (NGO) نامیده شود، به شرط آنکه با هدف کسب سود ایجاد نشده باشد.
تعداد سازمان های مردم نهاد در جهان
براساس گزارش The Global Journal، تعداد سازمان های مردم نهاد در سطح جهان حدود ۱۰ میلیون پیش بینی می شود. در کشور هند حدود ۳ میلیون سمن فعالیت می کنند و تعداد سمن های فعال در ایالات متحده و چین نیز به ترتیب ۱٫۴ میلیون و ۴۴۰ هزار سمن گزارش شده است.
گزارش Charities Aid Foundation نیز نشان می دهد، تعداد افرادی که در سطح جهان به سازمان های مردم نهاد کمک مالی می کنند، از ۱٫۲ میلیارد نفر در سال ۲۰۱۱ به ۱٫۴ میلیارد نفر در سال ۲۰۱۴ افزایش پیدا کرده است. پیش بینی می شود که این میزان در سال ۲۰۳۰ به ۲٫۵ میلیارد نفر برسد.
روز جهانی سازمان های مردم نهاد
روز جهانی سازمان های مردم نهاد، در تاریخ ۲۷ فوریه ۲۰۱۴ توسط هلن کلارک، مدیر برنامه توسعه ملل متحد (UNDP) و نخست وزیر سابق نیوزیلند، به صورت بین المللی به رسمیت شناخته شد. کلارک در سخنرانی خود در هلسینکی، به اهمیت نقش سمن ها برای سازمان ملل متحد اشاره کرد.
نامگذاری یک روز به نام روز جهانی سازمان های مردم نهاد، گامی کوچک در جهت پاسداشت تلاش ها و دستاوردهای سمن های فعال در نقاط مختلف دنیا با هدف “ساختن آینده ای بهتر برای همه” است.
منبع: sinapress